La ce benzinarie NU vrei sa alimentezi in luna Februarie

miercuri, 12 ianuarie 2011

Boc ameninta petrolistii: Ieftiniti benzina, altfel va suprataxam!

Scumpirea carburantilor pana aproape de 6 lei i-ar putea costa, si pe vanzatori, nu doar pe soferii exasperati! Statul vrea sa introduca impozite mai mari companiilor petroliere, dupa ce benzina sau motorina au ajuns sa coste in Romania mai mult decat in Occident.


Premierul a cerut ca Fiscul sa verifice ce se intampla cu profiturile in aceste afaceri.
Ca raspuns la cresterea preturilor in benzinarii, Consiliul Concurentei a spus ca Romania poate aplica dupa modelul Rusiei sau Marii Britanii asa numita taxa "Robin Hood". Adica statul sa incaseze mai multi bani din profiturile petrolistilor!

"Cat timp este o masura care ii afecteaza pe toti cei de pe piata ea nu este anticoncurentiala ... Mereu citez Marea Britanie care a impus o taxa, considerand ca precedentul guvern privatizase prea ieftin firmele din utilitati si atunci au considerat ca trebuie sa taxeze firmele alea suplimentar", spune Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliul Concurentei.

Pe de alta parte, Fiscul suspecteaza ca o parte din companiile petroliere nu declara intregul castig realizat in Romania si, din contra, spun ca sunt pe pierdere...

"Vom verifica si daca sunt in pierdere fiscala care sunt cauzele pierderii fiscale... daca nu se muta cumva profitul in alta parte prin transfer", explica Dragos Bogdan, vicepresedinte al ANAF.

In Romania, pretul fara taxe al benzinei si motorinei ajunge sa fie mai mare decat in tari care nu au resurse de petrol, cum ar fi Bulgaria sau Austria si la acelasi nivel cu preturile din Germania.

In plus, motorina produsa la noi este mai scumpa decat in Franta sau Polonia, iar benzina are preturi mai mari decat in Suedia. Motivul pe care il invoca petrolistii: costurile mai mari pe care ei le au in Romania, dar analistii ii contrazic..

Prima ancheta pe piata carburantilor a inceput in 2005 dar nici pana acum nu a fost finalizata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu