La ce benzinarie NU vrei sa alimentezi in luna Februarie

luni, 17 ianuarie 2011

Cât ar pierde companiile petroliere dacă n-ar mai alimenta nimeni maşina o zi

Am făcut un scenariu care să prezinte, chiar şi în mare, ce efecte băneşti ar avea un boicot total împotriva benzinăriilor Petrom, Rompetrol şi LukOil. Deşi este doar un scenariu, poate da o idee asupra pierderilor pe care le-ar avea companiile în doar o zi de protest al şoferilor.



Precizăm că acest articol este un scenariu pe care l-am făcut pentru a da măcar o idee asupra impactului pe care îl are boicotul asupra benzinăriilor de către persoanele fizice române. Chiar dacă un astfel de scenariu are şanse minime de realizare am considerat că este util să aflaţi  cum ar fi afectate companiile de o decizie a dumneavostră de a nu mai alimenta autovehiculul cu carburanţi, fie şi pentru o singură zi.
Datele folosite sunt luate din raportarile companiilor în cazul Petrom şi Rompetrol şi de declaraţiile unui oficial de vârf al LukOil privind rezultatele de anul trecut ale companiei. Presupunem o dinamică egală a vânzărilor din acest început de an cu aceea din primul trimestru al anului trecut. De asemenea, pentru uşurinţa calcului, considerăm un preţ de 5 lei pe litru ca o medie  între benzină şi motorină şi un curs de schimb  leu  - euro de 4,27 aşa cum a fost afişat, vineri, de BNR . Am luat în calcul doar vânzările din ţară ale companiilor care sunt cei mai mari jucători de pe piaţa carburanţilor. 

În primul trimestru al anului trecut Petrom a vândut 880.000 de mii de tone de combustibil în benzinării. Rezultă o cantitate medie de 9.777 de tone pe zi. Cum o tonă de benzină ori motorină are aproximativ 1.300 de litri rezultă că zilnic s-ar vinde circa 12,7 milioane de litri. Boicotul total de o zi împotriva Petrom ar văduvi astfel compania de 63,5 milioane de lei sau 14,87 milioane de euro. 

281.000 de tone de combustibili reprezintă vânzările din retail ale Rompetrol în aceeași perioadă a lui 2010, adică 3.122 de tone zilnic sau 4,06 milioane de litri. Boicotul împotriva Rompetrol i-ar priva pe kazahi de 20,3 milioane de lei sau 4,75 milioane de euro. Şi asta în doar o zi.

Potrivit directorului de dezvoltare de la LukOil România, Constantin Tampiza, compania rusă a vândut, tot anul trecut, 640.000 de tone de carburanţi la pompă. Calculul hârtiei arată că vânzarea medie pe o zi ar fi de 1.753 de tone ori 2,28 milioane de litri. Compania ar încasa, astfel, 11,4 milioane de lei sau 2,67 milioane de euro bani de care o puteţi lipsi dacă nu mai alimentaţi o zi de la benzinăriile LukOil.

Astfel, calculele facute de  noi arată că, un boicot total de o zi asupra celor trei companii care fac jocurile pe piaţa autohtonă a carburanţilor le-ar produce acestora o “gaură” de 22,29 milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu