La ce benzinarie NU vrei sa alimentezi in luna Februarie

marți, 11 ianuarie 2011

In 2010 benzina si motorina s-au scumpit cu 25%! Petrom, Lukoil, OMV si Rompetrol fac litrul de benzina la 6 lei in ianuarie 2011!

Conform unui studiu pretul benzinei a crescut in anul 2010 cu pana la 25% fata de cel afisat de petrolisti in anul 2009.

Astfel daca in 2009 plateam in medie 3.9 lei pentru un litru de benzina 95, acum in decembrie 2010 platim in medie 5.04 lei pentru aceeasi cantitate. 

Anul 2010 a adus pentru soferii din Romania preturi mai mari cu 24% la benzina, aceasta evolutie fiind cea mai puternica scumpire in randul producatorilor de petrol din intreaga Uniune Europeana, conform informatiilor oferite de Bruxelles, citate de money.ro.

Sortimentul de benzina euro-super 95 s-a scumpit in Romania cu 24,4% la pompa, potrivit datelor Comisiei Europene. Doar doua tari europene au cunoscut o crestere mai mare a preturilor, si anume Grecia si Suedia.

Insa exista o diferenta: nici una dintre cele doua tari nu are productie interna de petrol, cum se intampla in cazul Romaniei.

La nivel european, tarifele la benzina au urcat in acest an, in medie, cu 17,2%.

In ciuda faptului ca preturile au crescut semnificativ, soferii romani platesc semnificativ mai putin decat in restul tarilor europene.

Evident ca nici salariile nu sunt la acelasi nivel cu ceilalti cetateni, membri ai UE. Nu mai punem la socoteala ca lefurile romanilor au stagnat in acest an (sau chiar au scazut), in timp ce scumpirile s-au tinut lant.

Conform datelor Comisiei Europene, componenta taxelor si accizelor din pretul final al benzinei s-a marit cu 27% in 2010, mai putin decat la proprietarii de benzinarii, unde scumpirea litrului de carburant a fost de 21%.

Aceste statistici releva faptul ca atat firmele, si statul au generat aproape in egala masura scumpirea benzinei din 2010.

Desi pretul benzinei a crescut considerabil in Romania in acest an, datele Comisiei Europene arata ca soferii romani au al patrulea cel mai mic pret din Uniune pentru sortimentul euro-super 95, luat drept etalon in rapoartele Bruxelles-ului.

Doar in Bulgaria, Cipru si Letonia, pretul benzinei este inferior celui din Romania. In plus, carburantii costa in Romania cu aproape 19% mai putin decat media in Uniunea Europeana.

Daca sperati ca scumpirile sa se opreasca odata cu finele lui 2010, aflati ca anul urmator vor avea loc noi cresteri de preturi la carburanti.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, va intra in vigoare o ordonanta prin care accizele la produsele petroliere vor creste.

Asadar, in cazul produselor energetice acciza pentru benzina fara plumb va creste de la 1 ianuarie de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri, ceea ce inseamna 15 euro in plus pe tona.

Pentru motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.


VEZI POLITICA OFICIAL PETROM-OMV:

Politica de preţuri a Petrom

Începând cu ianuarie 2005, Petrom a introdus o politică de preţuri în concordanţă cu standardele internaţionale. Politica de preţuri introdusă de Petrom este similară cu cele din ţările Uniunii Europene şi reflectă competiţia de pe piaţă. Preţurile Petrom au o evoluţie dinamică bazată pe cotaţiile internaţionale ale carburanţilor dar şi pe competiţia de pe piaţă.

Preţurile reflectă situaţia conjuncturală de piaţă din România şi Europa de Sud-Est şi în acelaşi timp se aliniază la evoluția cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere (Platt's Mediteranean*). Cotaţia Platt`s indică preţurile pieţelor internaţionale pentru produse petroliere în întreaga lume. Platt`s European este împărţită în trei zone astfel: Platt`s Northern, Platt`s Mediterranean şi Platt`s Rotterdam. Platt`s Mediterranean este cea mai relevantă cotaţie pentru România.

Pentru a fi transparenţi faţă de clienţii noştri, preţurile de referinţă Petrom sunt publicate pe pagina noastră de internet şi sunt actualizate permanent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu